Bericht van de voorzitter

BERICHT VAN DE VOORZITTER

Beste leden,

De gebruikelijke rustige zomer hebben we voor wat betreft activiteiten met Scotch Single Malts weer achter de rug. Natuurlijk waren er een aantal proeverijen op diverse locaties in Nederland verzorgd door importeurs en de inmiddels vele bekende en deskundige presentatoren, maar geen festivals, waar de liefhebbers hun kennis van en ervaringen met de productgroep konden uitbreiden.

Deze maanden worden door mij dan gewoonlijk benut om zo links en recht de drankendetailhandels te bezoeken om wat meer informatie te verkrijgen over de ontwikkelingen in de markt en de belangstelling van de consument voor whisky in het algemeen en Scotch Single Malt in het bijzonder.

Mede door de nattigheid en niet echt zomerse temperaturen zou je verwachten dat men bij het kiezen van een drankje de voorkeur zou geven aan enigszins verwarmende spiritualiën met een hoger alcoholgehalte. De realiteit blijkt echter te zijn dat dit zeker niet het geval is geweest en bedenkelijker nog blijken de verkopen van single malt whisky beduidend lager te zijn dan vorige jaren in dezelfde periode.

Is dit een teken aan de wand – misschien voelt u al de nattigheid – dat er een kentering komt in de interesse van het publiek voor single malt whisky. Opnieuw werden er recentelijk een aantal zelfstandige whisky-distilleerderijen overgenomen door grote wereldwijd opererende bedrijven.

De gevolgen laten zich raden. Concentratie van merken en productiebedrijven onder één eigenaar heeft tot doel meer invloed op de markt en marketing doet de rest. Ergo nog meer “non-aged whisky’s” en tegen te hoge prijzen. De consument is echter niet gek en verlegt zijn aandacht naar andere producten en de beoogde doelstellingen – meer omzet en meer winst – worden dus op lange termijn niet gehaald. Of deze visie met genoemde voortekenen juist is zal de komende jaren wellicht worden gestaafd met geboekte omzetten.

Dat ook de leden van de Stichting International Whisky Society onbewust hierover nadenken zou kunnen blijken uit het gegeven dat de omzetsnelheid van de Eigen Bottelingen – Glen Moray 8YO, Bunnahabhain 8 YO iets minder wordt. De Linkwood 11 YO wordt wel verkocht !!! Vervolgens is de interesse voor deelname in gezamenlijk in te kopen vaten met meerjarige whisky’s - die nog een aantal jaren rijpen tot zij minimaal een leeftijd van 10 jaar hebben bereikt – aanzienlijk vergroot. De inschrijving met certificaten voor de laatste twee van deze vaten was in één dag volgeboekt.

De IWS-reizen onder leiding van Wim Wamelink blijven zeer populair. De laatste reis in 2017 naar de Speyside is helemaal vol en voor 2018 staan alweer drie reizen gepland. Van 12 – 15 april naar Islay en Jura, van 2 -6 mei naar Orkney en van 19 – 21 oktober naar de Speyside. Voor nadere details en prijzen raadpleeg onze website www.whiskysociety.nl. Wacht niet te lang, want de deelname is beperkt.

De voorbereidingen voor ons 15 jarig bestaan beginnen al aardig vorm te krijgen. Uiteraard volgt het programma in detail later, maar als u erbij wil zijn adviseren wij zaterdag 8 september 2018 alvast in uw agenda te noteren. Verder zijn we er inmiddels in geslaagd een 15 jaar oude Scotch Single Malt Whisky, “distilled” in 2002, te bemachtigen. Het speciaal geselecteerde vat zal einde van dit jaar worden gebotteld en worden voorzien van een exclusief IWS-etiket. Nadere informatie volgt.

De belangstelling voor het naderende International Whisky Festival in de Grote Kerk in Den Haag van 17 – 19 november is ook dit jaar weer groot en bepaalde sessies zijn nu al uitverkocht. Ons advies voor de leden is om – voor zover nog niet gedaan - per ommegaande uw kaarten te bestellen, want wij verheugen ons er op u allen weer op onze stand te mogen begroeten.

Tor de volgende keer,

Voorzitter,
Ger M. Kleinjan.