Nieuwsbrief van de IWS

NIEUWSBRIEF STICHTING INTERNATIONAL WHISKY SOCIETY.

10 februari 2018

Zo midden in het winterseizoen kunnen we als whiskyliefhebbers volop genieten. Dat doet u toch? Bezoek een van de whiskyfestivals die in de diverse streken van Nederland worden gehouden of organiseer zelf eens een proeverij waarbij iedere deelnemer een fles mee neemt met zijn verhaal. Of….. ga er zelf, in alle rust, maar eens lekker voor zitten bij de haard met een ultieme dram. Klinkt goed he?

We hebben weer allerlei nieuws te melden dus vandaar deze nieuwsbrief. U kunt hierin onder andere lezen over het jubileum dat de IWS dit jaar te vieren heeft. Of de reizen die we gaan beleven (Orkney is volgeboekt maar nog plaats voor 2 personen naar Islay in april!) en over al het nieuws van de Whisky Cask Owners Club.

De IWS blijft bezig om u van informatie te voorzien en evenementen te organiseren waar onze hobbygenoten zich bij kunnen aansluiten. Schenk nu eerst maar even een dram in en geniet.

Sláinte!

Kort nieuws

  • Het aantal leden bij de IWS groeit weer gestaag. Het was in de tijd van de crisis iets rustiger met de aanwas maar nu komen er weer nieuwe liefhebbers bij. Op het Whiskyfestival in Den Haag konden we bij de IWS stand ook vele leden verwelkomen en van de vrije drams voorzien onder het genot van een fijne dram van een van onze clubbottelingen.
  • Het aantal kijkers op de site www.whiskysociety.nl is het afgelopen jaar ook echt explosief gestegen. Met de vernieuwde site en betere bereikbaarheid is dat prima gelukt.
  • Wat betreft onze club bottelingen zijn er nog enkele beschikbaar. Van de Linkwood 11y CS met 56,1% zijn er nog maar 40. Prijs € 64,00. De Glen Moray 8y met 46% is bijna op met nog maar 15 flessen. Prijs € 49,00. Hetzelfde geldt voor de heerlijke (licht peated) Bunnahabhain, 8y voor € 54,00 p.s. Bestellen kan via info@whiskysociety.nl
  • De samenwerking met het magazine Whisky Etc blijft goed lopen. De aanbiedingen bij de slijters van Mitra die vermeld staan in het magazine blijven uiteraard ook voor de IWS leden.

Whiskyfestivals

Er staan voor de komende tijd weer mooie whisky evenementen op de kalender. Hieronder een kort overzicht:

* Hielander Whisky Festival 9+10 feb Alkmaar www.hielanderwhiskyfestival.nl
* The Spirit of Amsterdam 3 maart Amsterdam www.thespiritofamsterdam.com
* International Malt Whisky Festival 3-4 maart Gent (BE) www.whiskyfestival.be
* Whiskyfestival Noord Nederland 23-25 mrt Groningen www.wfnn.nl
* Woudenberg Whiskyevent 31 maart Wageningen www.whiskyevent.nl
* Whisky Weekend Twente 6-7 april Almelo www.whiskyweekendtwente.nl
* Whisky in Leiden 14 april Leiden www.whiskyinleiden.nl

Jubileum 15 jaar IWS

Zaterdag 8 september a.s. is het groot feest!

Dit jaar bestaat de Stichting 15 jaar en dat gaan we uiteraard weer vieren, mét de leden! De datum is zaterdag 8 september a.s., startijd 14.30 uur, en als locatie is het bekende Nutshuis bij de Grote Kerk in het centrum van Den Haag gekozen. Een bijzondere plek voor een bijzonder feest. Het programma wordt intussen samengesteld waarbij we ook enkele coryfeeën uit de whiskywereld hebben uitgenodigd. En natuurlijk kunt u veel verschillende whisky proeven en ander lekkers aan eten en drinken verwachten. Zodra het helemaal rond is volgt de officiële uitnodiging.
Reserveer nu alvast de datum 8 september aanstaande in uw agenda!

Whiskyreizen in 2018

Uiteraard gaan we de reizen ook in 2018 weer voor u verzorgen. Het zijn korte trips van 3, 4 of 5 dagen met kleine gezelschappen tot 9 personen om optimaal te genieten van de whiskybeleving. Genieten van comfortabele hotels, goed van eten en drinken en veel whisky; zowel bij de tours, in de verhalen en in het glas.

Wie gaat er mee naar Campbeltown-Jura en Islay…..nog plaats voor 2 personen dus wie het eerst komt…….! Van 12-15 april 2018

Een 4 daagse reis waarbij we alle distilleries op Campbeltown en de twee eilanden gaan bezoeken. Prijs per deelnemer € 995,00 (toeslag single € 75,00, introducé € 40,00) Compleet

  • Vlucht met KLM
  • Vervoer in Schotland door Wim Wamelink (IWS secretaris)
  • Ferry overtocht naar Islay en Jura
  • 3 x hotel overnachting (waaronder op het Jura eiland tegenover de distillery……. )
  • 3 x diner op sfeervolle locaties
  • Bezoek aan alle distilleries daar

De reis naar de Orkney Isles van 2 t/m 6 mei is reeds volgeboekt!
Daar gaan we zowel Highland Park als Scapa distillery ervaren maar onderweg zijn ook indrukwekkende distilleries als Glenmorangie, Clynelish en Pulteney. Uiteraard zullen we ook stilstaan met een dram bij de indrukwekkende natuur en geschiedenis met de Scara Brae, Yesnaby Cliff, Ring of Brodgar en Italian Chapel.

Mocht u een keer mee willen dan kunt u dat alvast aangeven voor de volgende reis naar de Orkney in mei 2019.

Zeilreis met de Thalassa
Het ultieme genieten van de combinatie avontuur, activiteit, natuur, gezelligheid en whisky! Er zijn nog plaatsen vrij op twee zeilreizen van een week in de komende zomer.

1e Zeilreis: Van 19 tot/met 25 mei 2018:
Zeil mee met Tall Ship Thalassa langs ruige Schotse kusten op weg naar wereldvermaarde Single Malt distilleerderijen. Ontdek de eeuwenoude havens, de onherbergzame eilanden en de schitterende natuur van dit ongerepte land.
Door annulering zijn er enkele plaatsen vrijgekomen. Voor IWS leden geldt nu 10% korting.
Heb je interesse in deze prachtige zeilreis of wil je graag wat meer informatie? Neem dan snel een kijkje op de website van Whisky Unlimited: http://bit.ly/2B8qs1a

2e Zeilreis: Van 29 juli tot/met 4 augustus 2018:
Van Bangor in Ierland met o.a. The Giant’s Causeway naar Port Ellen op Islay met Lagavulin, Bowmore, Ardbeg en Laphroaig. Daarna Campbeltown met Springbank en afronden in Troon. Beleef het mee deze unieke ervaring voor € 995,00 p.p. Als begeleider gaat Wim Wamelink mee (IWS secretaris en whiskyconnaisseur) Reisprogramma, informatie en voorwaarden te lezen op: www.tallshipthalassa.nl/nl/groepsreizen/whisky-zeilreizen-schotland

Voor informatie over reizen mail naar secretariaat@whiskysociety.nl of hou de site www.whiskysociety.nl in de gaten.

Whisky Casks Owners Club

Momenteel zijn er al 12 vaten in warehouses op diverse locaties in Schotland waar het label WCOC op staat. Wat een vooruitzicht!!

Omdat we al zo lang bezig zijn en de datum dat het ‘langst’ liggende vat gebotteld gaat worden dichterbij komt geven we hieronder een overzichtje:

Bruichladdich Rivesaltes Hogshead botteljaar 2020
GlenDronach Hogs Maroon botteljaar 2020
Bruichladdich Bourbon barrel botteljaar 2021
Tullibardine Bourbon barrel botteljaar 2022
Ardmore Bourbon barrel botteljaar 2022
Dailuaine Bourbon barrel botteljaar 2022
Arran Peated bourbon barrel botteljaar 2024
Ardnamurchan Tennessee barrel botteljaar 2026
Ardnamurchan Peated Tennessee botteljaar 2026

Van al deze casks zijn de certificaten reeds uitverkocht. Dus de deelnemers kunnen de 12 flessen op de aangegeven datum tegemoet zien. Hoe dat gaat melden we tegen die tijd.

Nieuw aangekocht vat is een Craigellachie

Het is wederom gelukt om een cask te kopen wat al even een tijd ligt in een warehouse. Ditmaal is het een 2nd fill Bourbon barrel cask van de beroemde distillery Craigellachie, in het hart van de Speyside. Dit cask ligt al sinds 18 april 2012 en gaat gebotteld worden in 2024. Daarmee is dit het eerste WCOC vat dat een ligtijd van 12y heeft. Met even zoveel voorpret….

Als u wil deelnemen dan ben u van harte welkom om een certificaat vast te leggen. Het inlegbedrag is € 150,00 met daarna 5 x jaarbijdrage van € 40,00. Daarna komen er per certificaat 12 flessen vrij.

Voor alle info of reservering kunt u terecht bij Wim Wamelink, de secretaris van de WCOC via de mail secretariaat@whiskysociety.nl

Kijk voor alle informatie over het WCOC op de site www.wcoc.nl

Het bestuur van de IWS wenst u wederom veel whiskyplezier de komende tijd.