Whiskyreizen

Whisky reizen naar Schotland

Jaarlijks gaan we op reis naar Schotland met whisky liefhebbers en avonturiers. In het voorjaar 5 daagse reis naar Islay en Jura en een andere 5 daagse reis naar de Orkney Isles. In de herfst is het een 4 daagse naar de Speyside. De reis is in kleine groepjes van maximaal 8 deelnemers met als organisator, chauffeur ter plaatse en reisleider Wim Wamelink.


4 Daagse reis naar Highlands en Speyside

KLM Vlucht-vervoer in personenbusje-hotels met lekker eten-bezoek aan vele distilleries onderweg en in de Speyside - natuurschoon en cultuur

  • Reis 4: donderdag 12 oktober t/m zondag 15 oktober 2023 (volgeboekt)

Klik voor folder

Reizen in 2024


5 daagse Whiskyreis naar Campbeltown en Islay | woensdag 3 t/m zondag 7 april 2024 (volgeboekt)

5 daagse Whiskyreis naar Orkney Isles | woensdag 1 t/m zondag 5 mei 2024 (volgeboekt)


IWS WHISKYREISVERSLAGEN


Prachtige reis naar Schotland met als doel ORKNEY!

Orkney

Na de ervaring van vorig jaar is er gekozen om deze reis te verlengen naar 5 dagen. Dat gaf net iets meer tijd om overal optimaal van te genieten. Deze keer van woensdag 2 mei tot en met zondag 6 mei j.l. Mooi weer, prachtige natuur, indrukwekkende distilleries, lekker eten en drinken en veel gezelligheid.

Het gezelschap bestond ook nu uit 8 gasten die naar bleek allemaal al eens een eerdere reiservaring met de IWS reizen hebben gehad. Ook nu was de reisorganisator en begeleider/chauffeur Wim Wamelink, secretaris van de IWS. Bekende gezichten op Schiphol dus. Daarmee zat de sfeer er direct goed in. Ondanks verwachtte drukte op Schiphol, waren wij met anderhalf uur voor vertrek ruim op tijd en konden zelfs nog even van koffie genieten.

Het prettige van vliegen naar de UK is dat we daar lekker vroeg aankomen, dus niets hoeven te missen van de vrije tijd. Aangekomen op Edinburgh airport hadden we echter de pech dat de huurauto, een 9 persoons minivan, niet geleverd kon worden vanwege motorisch defect. Dat was even lastig want er zijn niet zoveel van de auto’s beschikbaar. Terwijl de gasten in de regen stonden te wachten probeerde Wim van alles om een auto te krijgen. Zonder auto geen reis 😊 Uiteindelijk na een aanbod van een auto voor maar liefst GBP 5000,00 voor de 5 dagen.....gek zijn ze bij Rentalcars, kwamen we goed uit bij Sixt. We konden op pad met slechts 1 klein nadeel.....geen automaat maar handversnelling....dat wil wel eens lastig zijn met links schakelen. Pfff.

Orkney Dag 1: Aberfeldy en Dalmore
Uiteindelijk zijn we op pad gegaan en met slechts een half uur uitloop op het schema kwamen we bij de distillery Aberfeldy aan. Deze ligt goed op de route naar het noorden. De tour werd wel snel afgewerkt om zoveel mogelijk tijd over te houden voor een dram, direct uit het cask en daarna nog wat verder tasten in het clubhuis aan de bar.

Met een uitgebreid lunchpakket voor in de auto gingen we weer op pad want het einddoel vandaag was Tain. Na weer een uurtje of 2 rijden door het Schotse Hoogland arriveerden we bij de 2e distillery van de dag: Dalmore in Alness. Ook hier een tour met tasting.

Vervolgens was het inchecken bij het Morangie House Hotel in Tain. Een heerlijk plek voor diner en overnachting. Een prachtig oud gebouw waar de glorietijd nog voelbaar is. Prima kamers, fijne bar en goed eten, dus blije gasten.

OrkneyDag 2: Op weg naar Orkney
Vroeg op voor de tocht naar Wick en vervolgens de ferry naar de Orkney Isles. Een absolute aanrader is een bezoek aan de distillery Pulteney in Wick. De route er naar toe is best lang maar ook werkelijk adembenemend. De weg leidt langs de oceaan met hoogteverschillen en een enkele haarspeldbocht. Eenmaal in Wick is Pulteney eenvoudig te vinden. Daar was de tour door Tanya een verademing want zij begreep al snel met ervaren whiskyliefhebbers te maken te hebben. Hierdoor was ze erg relaxed en hield ze het verhaal spontaan en soepel. Na zeker 5 flessen als eigen botteling gevuld te hebben vertrokken we na zo’n 2 uur daar te hebben doorgebracht.

Om half 2 vertrok de ferry naar de Orkney’s. Varend tussen de eilanden, een tocht van een uur, uitkijkend of er wellicht een walvis te spotten is. Op Orkney direct naar Kirkwall waar we werden verwacht voor een Viking Heroes tour bij Highland Park. Uitgebreide tour met 4 drams, een erg plezierig tijdverdrijf.

Het overnachten vond plaats in Hotel Ayre aan de haven van Kirkwall. Daar is een prima bar en restaurant maar vooral prettig dat men ons van ons eigen meegebrachte whisky liet genieten in de hotellounge. Top.

OrkneyDag 3: Ontdekkingstocht op het eiland
Orkney heeft vele monumenten en bezienswaardigheden waar we dan ook ruim de tijd voor genomen hebben om die te bezoeken. Achtereenvolgens Ring of Brodgar, Yesnaby Cliffs en Skara Brae.

Dan was er in de groep ook een lang gekoesterde wens om het speciale gerecht van Orkney, de Ronaldsay Lamb te gaan eten. Dat bleek niet eens zo eenvoudig omdat het maar weinig kan worden aangeboden maar Lynnfield.

Hotel, gelegen vlak naast Highland Park distillery ontving ons graag. Allemaal lam als lunch, maar wel lam dat enkel zeewier als voer heeft gegeten. Heel bijzonder!

Met een volle maag gingen we weer op pad want er staat nóg een distillery op Orkney. Uiteraard hebben we deze = Scapa, ook bezocht. Onnodig bleken ze wel erg veel haast te hebben want de rondleiding was met een half uur bekeken. Maar omdat het heerlijk weer was en we hoorden dat er walvissen waren gespot in de Scapa Flow, namen we de tijd om nog even na te genieten. Helaas zelf geen walvissen gespot maar later wel de foto’s gezien.

Op het einde van de middag was de overtocht terug naar het vaste land. Dan nog maar een korte rit naar het hotel voor de avond. Het Ulbster Arms in Halkirk. Voor Wim ook een nieuwe locatie maar wat een pracht plek. Mooie nieuw gebouwde cottages met alle comfort, een prima restaurant dus we hebben weer genoten.

OrkneyDag 4: Loch Ness
Met een mooie route door het zonnige noorden van Schotland kwamen we wat vroeg aan bij Clynelish. Hier zouden we gaan voor een wee dram, zonder tour. Het is een prima plek om even stil te staan met een moderne Clynelish distillery waar ze gul zijn met whisky schenken. En daarnaast de oude gebouwen van de gesloten Brora distillery.

Maar ons doel van deze ochtend was een uitgebreide Tour bij Glenmorangie. Een fraai aan het water (Dornoch Firth) gelegen distillery doe bekend staat om het hebben van de hoogste stills.

Na een tour met aansluitend een wee dram zijn we op weg gegaan naar Dingwall waar Wim had gekozen voor een take away Fish & Chips shop. Dat doen we volgende keer maar niet meer......

In de middag brachten de whiskyreizigers nog een leuk en uitgebreid bezoek aan de Glen Ord distillery. Daar is best veel tijd doorgebracht omdat het er goed vertoeven is. Naast de oude distillery staat ook een Malting factory waar op dat moment de barley voor Talisker werd gedroogd met grote vuren.

Uiteindelijk ging de route aan de oostkant langs Loch Ness en belandden we in Foyers House. Een hotel waar aan de buitenkant niets van uitstraalt maar eenmaal binnen de gastvrije, huiselijke warmte goed aanvoelt. Een whiskybar met meer dan 200 soorten is een walhalla. Een prima kok en ook het ontbijt is top. Dus ook hier weer een fijne ervaring.

OrkneyDag 5: Geen genoeg van te krijgen...
Dan breekt de laatste dag aan waarbij we rekening moeten houden om tijdig op het vliegveld te zijn. We zijn op tijd vertrokken om te genieten van de omgeving Loch Ness maar helaas was het erg mistig waardoor we weinig uitzicht hadden. De eerste stop van deze dag was bij de Ben Nevis distillery die speciaal voor ons was open gegaan. (Normaal zijn die op zondag gesloten.) De tourguide schonk desondanks ook nog 4 drams in.

Omdat het daar wel klaar was het op pad voor het laatste deel van de route door het prachtige Glencoe. Er was wel wat tijd over en we wilden toch ook nog lunchen dus het idee van Wim om even bij de Glenturret distillery te gaan stoppen pakte prima uit. Rondgelopen en lekkere lunch genuttigd. Dan was het nog maar een uurtje naar het vliegveld van Edinburgh.

Ruim op tijd voor de terugvlucht was het nog even genieten van een afsluitend biertje met z’n allen voordat we naar de gate gingen. Afscheid op Schiphol met de afspraak alle foto’s te delen........nagenieten dus.

Volgend jaar staat deze reis zeker weer op de IWS agenda! SLAINTE

Orkney