Whiskyreizen

KOMENDE REIZEN VOOR 2018


Schotland - Islay & Jura | 12 april t/m 15 april 2018

Schotland - Islay & Jura

Fantastische 4-daagse whiskyreis

Compleet verzorgd met vlucht, overtochten, distilleerderijen, diner & overnachtingen

 • *KLM vlucht van Amsterdam naar Glasgow v.v
 • *Vervoer in Schotland
 • *Ferryovertocht naar Islay v.v. en Jura v.v.
 • *3 x Hotelovernachting 3 x Diner
 • *Bezoek aan diverse distilleerderijen met Nosing & Tasting
 • *Reisbegeleiding door IWS gastheer en whiskyconnaisseur Wim Wamelink

Prijs € 995,00 per persoon

Toeslag 1 persoonskamer € 75,00 | Toeslag Introducés € 40,00

Reserveren via info@whiskysociety.nl (Reserveringen op basis van beschikbaarheid van vlucht en accommodatie). U kunt ook op eigen gelegenheid naar Glasgow reizen. Korting op genoemde prijs € 150,00 p.p. Graag aangeven bij reservering.


Schotland - Orkney | 2 mei t/m 6 mei 2018

Schotland - Orkney

Fantastische 5-daagse whiskyreis

Compleet verzorgd met vlucht, overtochten, distilleerderijen, diner & overnachtingen

 • *KLM vlucht van Amsterdam naar Glasgow v.v
 • *Vervoer in Schotland
 • *Ferryovertocht naar The Orkney Isles v.v.
 • *4 x Hotelovernachting 4 x Diner
 • *Bezoek aan vele distilleerderijen met Nosing & Tasting
 • *Eilandtour langs bezienswaardigheden uit de oudheid
 • *Reisbegeleiding door IWS gastheer en whiskyconnaisseur Wim Wamelink

Prijs € 1150,00 per persoon

Toeslag 1 persoonskamer € 75,00 | Toeslag Introducés € 40,00

Reserveren via info@whiskysociety.nl (Reserveringen op basis van beschikbaarheid van vlucht en accommodatie). U kunt ook op eigen gelegenheid naar Glasgow reizen. Korting op genoemde prijs € 150,00 p.p. Graag aangeven bij reservering.


Schotland - Speyside | 19 oktober t/m 21 oktober 2018

Schotland - Speyside

Bijzondere 3-daagse whiskyreis

Compleet verzorgd met vlucht, overtochten, distilleerderijen, diner & overnachtingen

 • *KLM vlucht van Amsterdam naar Edinburgh v.v
 • *Vervoer in Schotland
 • *2 x Hotelovernachting 2 x Diner
 • *Bezoek aan diverse distilleerderijen met Nosing & Tasting
 • *Reisbegeleiding door IWS gastheer en whiskyconnaisseur Wim Wamelink

Prijs € 775,00 per persoon

Toeslag 1 persoonskamer € 75,00 | Toeslag Introducés € 40,00

Reserveren via info@whiskysociety.nl (Reserveringen op basis van beschikbaarheid van vlucht en accommodatie). U kunt ook op eigen gelegenheid naar Edinburgh reizen. Korting op genoemde prijs € 150,00 p.p. Graag aangeven bij reservering.


IWS WHISKYREISVERSLAGEN


Reisverslag IWS reis naar de Speyside

20 tot 22 oktober 2017

Met 8 reizigers onder begeleiding van gastheer Wim Wamelink

SPEYSIDE

Speyside 1 De jaarlijkse trip naar de Speyside is altijd een feestje. Even 3 dagen ertussen uit om te genieten van de natuur, cultuur en culinaire bijzonderheden als whisky en o.a. haggis. Het blijft een prachtig jaargetijde om met een gezelschap whisky liefhebbers naar het in herfstkleur getooide land te gaan.

Op vrijdagochtend was de ontmoeting heel vroeg op Schiphol en om 07.00 uur vlogen we al naar Edinburgh. Alles ging lekker vlot dus zaten we al snel na de landing in het Mercedesbusje met als chauffeur en tourguide Wim W.

Speyside 2Na anderhalf uur werd het toch wel tijd voor de eerste whisky dus stopten we bij Edradour Distillery. Met direct wat welkomst drams op ging het gezelschap onder leiding van een gids die hier heel theatraal een zeer vermakelijke rondleiding gaf.

Speyside 1 We hadden ook wel trek en het stadje Pitlochry biedt daar vele geschikte locaties voor maar het favoriete IWS stekkie is toch Port na Craig aan de Tummel river met uitzicht op de salmon ladder en stuwdam. Daarbij is het ook altijd lekker eten.

Dan op weg naar de Speyside Cooperage waar we op vrijdagmiddag op tijd moeten zijn vanwege de weekendsluiting. Na daar uitgebreid te hebben rondgekeken gingen we op weg naar het hotel maar niet voordat we nog een erg fijne whiskystop maakten bij Glenfarclas waar we zeer welkom waren blijkens de graag geschonken drams van 12 en 15y.

Als hotellocatie was het rustieke Hotel Garth in Grantown on Spey onze pleisterplaats voor de 2 nachten. Een luxe hotel met prima kamers, een uitstekende keuken met menukeuze en uiteraard whiskybar met aparte lounge met open haard. Het werd een lange avond……..

Op zaterdag togen we na het heerlijke Scottish breakfast naar de volgende distillery en wel Aberlour in het gelijknamige dorp. Een wel zeer uitgebreide tour met zelfs 5 drams na afloop viel ons gezelschap ten deel. Super!

Speyside 1Voor de lunch had Wim een tafel gereserveerd bij het beroemde Highlander Inn waar de gasten genoten van de whiskycollectie en lunch. Tatsuya (eigenaar) verwelkomde ons persoonlijk en schonk graag de bestelde whisky’s in met de verhalen.

Aansluitend werden nog twee distilleerderijen bezocht en wel Strathisla en daarna Glen Grant.

Speyside 1 We zijn er tenslotte voor de whisky. Twee x een leuke tour met aansluitend lekkere drams. Op de weg terug naar het hotel maakte Wim nog even een ommetje om de bouwvorderingen van Macallan te laten zien. Zo’n moderne distillery aan het worden. Indrukwekkend.

Speyside 1De zondag brak aan en na een heerlijk ontbijt ging de reis weer richting Edinburgh maar er zou nog veel gebeuren alvorens we daar aankwamen. De eerste stop was Distillery Dalwhinnie. Het blijft een idyllische plek te midden van de Highlands. Hier geen tour maar gewoon de dag beginnen met 3 drams met bijpassende chocolade bonbons. Dat was een aparte smaakbeleving.

Speyside 1De volgende stop was Distillery Aberfeldy waar we een leuke tour met aansluitend tasting beleefden. Hier maakten we ook gebruik van het lunchbuffet met allerlei sandwiches en koffie. Omdat er toch nog wel even tijd was voordat we echt naar Edinburgh Airport moesten pakten we ook nog even een kort bezoekje aan Blair Athol mee in Pitlochry. Altijd mooi om daar even de shop te bekijken en we kregen ook spontaan een dram.

Vervolgens werd het toch even haasten maar het vliegveld is op tijd bereikt.

Veel mee gemaakt, veel gezien, veel gelachen en veel geproefd en dat met heerlijk zonnig weer zoals te zien is op alle foto’s. Het was genieten!

Dank aan alle deelnemers voor het vertrouwen en de gezelligheid.Speyside 1

Tot de volgende reis…….

Sláinte, Wim Wamelink


Nieuwe ervaring voor de IWS leden……ORKNEY!

Van donderdag 4 mei tot en met zondag 7 mei j.l.

Mooi weer, prachtige natuur, indrukwekkende distilleries, lekker eten en drinken en veel gezelligheid.

Inderdaad was deze whiskyreis naar de Orkney eilanden voor het eerst georganiseerd voor de IWS leden met introducees. Ook weer door reisorganisator en begeleider/chauffeur Wim Wamelink, secretaris van de IWS, en vooral gastheer op deze geweldige trips. Het gezelschap bestond uit 8 gasten die allemaal al eens een eerdere reiservaring met Wim beleefd hebben. Dus bekende gezichten op Schiphol. Daarmee zat de sfeer er direct goed in. Ondanks de vele waarschuwingen door de KLM dat het op Schiphol wel erg druk kon zijn, waren wij met anderhalf uur voor vertrek ruim op tijd en konden zelfs nog even van koffie genieten.

Het prettige van vliegen naar de UK is dat we daar lekker vroeg aankomen, dus niets hoeven te missen van de vrije tijd. Aangekomen op Glasgow airport, toch hiervoor gekozen boven Aberdeen of Inverness vanwege de vliegtijden/prijs, was de minivan ook al snel geregeld en konden we op weg naar het hoge noorden.

Op route deden we de Ben Nevis distillery aan. Deze ligt op een bijzondere plek aan de voet van de berg en toch aan de rand van het dorp. Mooi uitzicht dus. Met een dram en lunchpakketje voor in de auto gingen we weer op pad want het einddoel vandaag was Tain. Na weer een uurtje of 2 rijden door het Schotse Hoogland, onder andere genietend van de uitkijk op Loch Ness, arriveerden we bij de 2e distillery van de dag: Dalmore in Alness. Ook hier een tour met tasting maar na afloop wilden we hier ook even van de zon en het uitzicht op de firth genieten, uiteraard met een paar drams.

Zo tegen 17.00 uur kwamen we in het dorpje Tain, waar ook de beroemde distillery Glenmorangie staat. Natuurlijk gingen we daar even een kijkje nemen en daar bleek de deur nog open zodat we ook hier nog even van een welkome dram konden genieten, de Bacalta……prachtig.

Voor de overnachting had Wim het Morangie House Hotel in Tain gereserveerd. Een prachtig oud gebouw waar de glorietijd nog voelbaar is. Prima kamers, fijne bar en goed eten, dus blije gasten.

Dag 2: Op weg naar Orkney!

Vroeg op voor de tocht naar Wick en vervolgens de ferry naar de Orkney Isles. Een absolute aanrader is een bezoek aan de distillery Pulteney in Wick. De route er naar toe is best lang maar ook werkelijk adembenemend waarbij moet worden opgemerkt dat wij voortdurend zonnig weer hadden. De weg leidt langs de oceaan met hoogteverschillen en een enkele haarspeldbocht. Eenmaal in Wick is Pulteney eenvoudig te vinden. Daar was de tour door Kathy een verademing want zij begreep al snel met ervaren whiskyliefhebbers te maken te hebben. Hierdoor was ze erg relaxed en hield ze het verhaal spontaan en soepel. Na enkele flessen als eigen botteling gevuld te hebben vertrokken we na zo’n 2 uur daar te hebben doorgebracht.

Om half 2 vertrok de ferry naar de Orkney’s. Een catamaran waar veel auto’s op passen. Varend tussen de eilanden, een tocht van een uur, uitkijkend of er wellicht een walvis te spotten is. Op Orkney reden we direct naar Kirkwall waar we werden verwacht voor een tour bij Highland Park. Uitgebreide tour met 3 drams na afloop, een erg plezierig tijdverdrijf.

Het overnachten vond plaats in Hotel Ayre aan de haven van Kirkwall. Daar is een prima bar en restaurant maar vooral prettig dat men ons van ons eigen meegebrachte whisky liet genieten in de hotellounge. Nagenieten dit keer met een Highland Park 18y. Top.

Dag 3: Ontdekkingstocht op het eiland

Orkney heeft vele monumenten en bezienswaardigheden waar we dan ook ruim de tijd voor genomen hebben om die te bezoeken. Achtereenvolgens Broch of Gurness, Orkney Brewery, Skara Brae, Yesnaby cliffs, Ring of Brodgar en de Italian Chapel. Uiteraard hebben we de tweede distillery van Orkney = Scapa, ook uitgebreid bezocht. Een speciale tour met een dram uit het vat in het warehouse is een feestje.

Op het einde van de middag was de overtocht naar het vaste land. In Wick even een pubmeal genoten om toch nog even door te rijden naar Dornoch alwaar we in het gelijknamige hotel moe in bed konden vallen. Voor enkelen pas na de hotelbar nog even bezocht te hebben. Ook het Dornoch hotel heeft zijn glorietijd gehad. Het pand oogt aan de buitenkant nog wel groots maar de grandeur is weg…..de Schotten noemen het zelfs een tired hotel….maar voor ons om daar alleen maar te slapen en te ontbijten was het prima. En dan het uitzicht op de links golfbaan en de zee.

Bij het ontbijt op de laatste dag werd besloten om op weg naar Glasgow airport de mooie distillery Glengoyne aan te doen. De tijd was er dus zo gezegd….. ook hier kunnen proeven van de whisky uit de special botteling Teapot dram. Super.

Ruim op tijd voor de terugvlucht was het nog even genieten van een dram voordat we naar de gate gingen.

Afscheid op Schiphol met de afspraak alle foto’s te delen……..nagenieten dus.

Volgend jaar staat deze reis zeker weer op de IWS agenda! SLAINTE


Reisverslag reis naar Schotland - Islay - Jura | Van 6-9 april 2017

Whiskyreis naar de westkust…..Campbeltown, Isla en Jura was een belevenis!

We mochten er weer 4 dagen zijn. Van 6-9 april naar Schotland, en wel Glasgow-Campbeltown-Jura en Islay. Dit maal met 8 IWS medereizigers die het hebben aangedurfd om de organisatie over te laten en zich in te schrijven. Een lang weekend van donderdagmorgen, de eerste KLM vlucht naar Glasgow, tot zondagavond om 20.00 uur weer terug op Schiphol. Bij het kennismaken op Schiphol zien de gasten elkaar voor het eerst. Ditmaal een echtpaar, vader en zoon, twee vrienden en een single reiziger. Maar al snel gingen de gesprekken over de gezamenlijke hobby, whisky, en dan klikt dat vrijwel direct. Daarbij kon ik uitleggen dat we vooral voor belevenissen gaan want we willen met mooie herinneringen terug komen.

Het weer…...

Het is voor de liefhebber vaak een wens om eens het land van oorsprong van het gouden elixer, de single malt whisky te bezoeken. Maar ja, het imago van Schotland is toch dat het druilerig weer is met vaak regen, kil, groots en het eten……? Maar toch was het deze reis geweldig weer. Buiten een drupje regen op de heenweg naar Campbeltown is het vooral zonnig geweest deze dagen. En dan rondrijden over de (schier)eilanden met overal de gele gors in bloei is geweldig.

Whisky

Na de landing op Glasgow Airport pikte ik de Mercedes Minivan op waar 9 passagiers in kunnen. Ik reed alle dagen, de gehele route, zelf de gasten rond. Op de eerste dag zijn we langs Loch Lomond, langs het Loch Fyne met het dorpje Inverary en na de lunch doorgereden tot het zuidpunt van het schiereiland Campbeltown. Hiervoor hebben we de langste doodlopende weg (100 km) van Schotland afgereden met voortdurend de zee in beeld. Maar het bezoek aan het havenstadje en uiteraard een uitgebreide tour bij Springbank distillery met als afsluiting een warehouse tasting waarbij whisky zo uit het vat wordt geproefd, is een overweldigende ervaring. Hier zijn we, vooral door het enthousiasme van de gastheer, ruim vier uur binnen geweest en zijn er ter plekke ook 6 flessen bijzondere Springbank afgevuld voor thuis.

Voor de eerste overnachting verbleven we in het havenstadje Tarbert op korte rijafstand van Kennacraig waar de volgende morgen de eerste overtocht naar het whisky eiland Islay werd genomen. Vroeg op, dat wel, maar dan aan boord zo’n onverschrokken Full Scottish breakfast!

Op Islay aangevaren hebben we al 3 beroemde distilleries aan de kustrand zien staan. Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig. we hebben er zin in. Het eerste bezoek was echter Kilchoman, bekend als de farmdistillery met kort daarna Bruichladdich. Lunch in Bridgend hotel om vervolgens een warehouse tasting bij Caol Ila te ervaren. Maar liefst 5 drams! Overvaren van Islay naar Jura duurt 5 minuten en zodoende konden we eind van de middag nog een mini tourtje met proeverij krijgen van Rachel bij Jura distillery. (ze bleef speciaal voor ons open) Het hotel staat tegenover de distillery dus zaten we al snel aan een pint Scottish ale. Overnachten is daar geweldig. Wakker worden met de geuren uit de distillery is een unieke ervaring. Overal uitzicht op zee vanaf het hotel. En stilte….Prachtig.

Dag 3 vulde zich met meer van dit. ‘s Morgens bezoek aan Bunnahabhain, Ardbeg, dan Lagavulin en Laphroaig waar uiteraard de jaarlijkse rente op ons lifelong lease van het plot kan worden opgehaald. Een miniatuur Laphroaig 10-y en dan de keuze….of we wel of niet tijd vrijmaken om het vlaggetje op onze ‘eigen’ plot land te gaan zetten…..Gelukt!

Lunch in het dorpje Bowmore in Lochside hotel met het restaurant aan zee. Om vervolgens een uitgebreide tour te doen in de gelijknamige distillery. Nog even nagenieten van het zonnetje aan de pier en het strand bij de haven met uiteraard een wee dram Bowmore! Op het eind van deze enerverende dag wederom naar Jura voor de overnachting.

Dan de reisdag terug. Op zondag de eerste overtocht naar Islay, dan de tweede overtocht naar het vasteland en dan rijden naar Glasgow maar niet zonder onderweg nog even in Inverary te lunchen bij het St. George!

Het was weer een geweldige reiservaring. Probleemloos, een stel gezellige gasten, mooi weer, goede whiskybelevenissen, fijne hotels, heerlijk eten. Doordat een van ons de fotocamera hanteerde kijken we uit naar de geplande reünie met diner waar we nog eens kunnen nagenieten met de foto’s als leidraad. En uiteraard vergezeld van een goede dram whisky……

Genieten ervan……Slainte!


Reisverslag IWS reis naar de Speyside van 21 tot/met 23 oktober 2016

Het blijft een prachtige jaargetijde om met een gezelschap whisky liefhebbers naar de Highlands te rijden. Het landschap is zo intens door herfstkleur getooid……. er zijn daar vooral veel foto’s gemaakt.

We zijn weer op whiskyreis geweest. Dit keer met een grotere groep met louter gezellige mensen. Natuurlijk is er 1 item dat men verbindt – Whisky - en dan maak je gauw vrienden. Op vrijdagochtend was de ontmoeting op Schiphol en al snel vlogen we op weg naar Edinburgh. Alles ging lekker vlot dus zaten we al snel na de landing in de luxe touringcar met aan het stuur (aan de verkeerde kant) Andy. Het is wel prettig dat we overal naartoe gereden worden, dat geeft de reisleider ook gelegenheid om onderweg ook af en toe iets lekkers te laten proeven ……

De eerste stop was Distillery Aberfeldy waar we een leuke tour met aansluitend tasting beleefden. Toegegeven, het was nog wel wat vroeg maar de whisky smaakte al best. Bij vertrek waren er tassen heerlijke sandwiches voor de lunch in de bus want we hadden enige haast om op tijd bij Distillery Glenfarclas te zijn. Het warme welkom door tourguide Steve en zijn vermakelijke verhalen tijdens de rondleiding was geweldig om te beleven. Blijkbaar vond Steve het ook heel gezellig met de Hollanders dat hij als toegift een derde dram inschonk.

Als hotellocatie was het rustieke Hotel Garth in Grantown on Spey onze pleisterplaats voor de 2 nachten. Een luxe hotel met prima kamers, een uitstekende keuken met menukeuze en uiteraard whiskybar met aparte lounge met open haard. Het was een lange dag…….. Op dag 2 had Wim iedereen om 9 uur, dus best vroeg, bij de bus uitgenodigd om even een dram van de clubbotteling te proeven. Met een toost op het leven konden we op pad. Eerst naar het dorpje Keith dat zichzelf “The Friendly Town” noemt. De reden dat wij daar graag willen zijn is de Distillery Strathisla. Na de tour werden we verwend met een proeverij van 4 drams van de Single Malt Strathisla 12y, naar de Grain whisky, nar de Blend Chivas Regal van 12y en vervolgens die van 18y. Beetje aparte volgorde en we kregen wat weinig tijd om te proeven in het lokaal maar wel leuk om te beleven. En uiteraard bij deze “mooiste” distillery, want zo noemt Strathisla zich, gingen we niet weg voordat er een groepsfoto was gemaakt.

Highlander Inn Voor de lunch had Wim gekozen voor het beroemde restaurant in Craigellachie, de Highlander Inn met een gave whiskybar. Na persoonlijk welkom geheten te zijn door de eigenaar Tatsuya (inderdaad Japanner van geboorte) hebben we met een goed glas van een overheerlijke lunch mogen genieten. Voor de middag stond op het programma de grootste distillery in Schotland, het fameuze Glenfiddich. Daar was een uitgebreide tour met vervolgens een tasting van wederom 4 drams. Onder de indruk van de aanblik van 26 koperen pot stills en warehouses vol casks met whisky, gingen we op pad. Omdat we op de weg naar het hotel het dorpje Aberlour passeerden zijn de liefhebbers afgezet bij de distillery met dezelfde naam. Geen tour maar gewoon even kijken en wat kopen in de shop. Al snel belandde iedereen in de beroemde bar The Mash Tun waar we lekker konden naborrelen……

De zondag mocht iedereen wat vroeger op. De reis ging richting Edinburgh maar er zou nog veel gebeuren alvorens we daar aankwamen. De eerste stop was Distillery Dalwhinnie. Het blijft een idyllische plek te midden van de Highlands. Hier geen tour maar gewoon de dag beginnen met 3 drams met bijpassende chocolade bonbons. Dat was een aparte smaakbeleving. Dan al weer door naar Pitlochry, een toeristisch rustpunt waar voor de whiskyliefhebbers 2 distilleerderijen zijn te bewonderen: Edradour en Blair Athol. Deze laatste hebben we bezocht waarbij het programma een half uur rondlopen toeliet om ook nog te kunnen lunchen. Eenmaal binnen gestapt bood de tourguide ons en speed tour aan zodat we toch nog door de distillery liepen met daarna een afsluitende dram. Top.

De lunch in het restaurant Port na Craig aan de Tay zalmrivier smaakte best. Nadat enkelen ook de zalmladder hebben bekeken gingen we op weg voor de laatste stop en dat was uiteraard weer een Distillery. Deanston, onder andere bekend uit de film Angels’ Share, liet ons rondkijken in dit ongebruikelijke gebouw wat nu 50 jaar als distillery in gebruik is. Een laatste dram en vervolgens werd het vliegveld gewoon op tijd bereikt.

Veel mee gemaakt, veel gezien, veel gelachen en veel geproefd. Het was genieten. Dank aan alle deelnemers voor het vertrouwen en de gezelligheid.

Tot de volgende reis……. Sláinte, Wim Wamelink